
Gümüşhane’mizin yöresel kültürünün canlı tanıkları olan eski düğün adetlerimizden biri, günümüzde neredeyse tamamen unutuldu. “Hey gidi yıllar hey!” dedirten bu güzel adet, köylerimizde düğün sonrası gelinin eve getirilişinde yaşanırdı.
Düğün alayı evin önüne vardığında, damat efendi yanında sağdıcı ve en yakın arkadaşları olduğu halde evin damına çıkardı. Damat, arkadaşlarının arkasında gizlenir, gelin onu göremezdi. Damın üzerinden aşağıya, yeni evli çiftin ömrüne bereket katması için bozuk para, leblebi, şeker ve çerezler saçılırdı. Bu saçma işlemi, damadın kendisi veya sağdıç yapardı. Aşağıda toplanan çocuklar ise bu uğurlu ve neşeli ikramları toplamak için birbirleriyle yarışır, düğüne ayrı bir renk katarlardı.
“Hani nerede kaldı o gelenek görenek kültürümüz?” sorusu, bu anıyı hatırlayan her Gümüşhaneli’nin yüreğinde bir sızı bırakıyor. Şehirleşme, yaşam tarzının değişmesi ve eski köy hayatının dönüşmesiyle birlikte bu samimi adetlerimiz de kaybolup gidiyor.
Yöresel değerlerimize sahip çıkmak, onları gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin görevi. Siz de bu gelenekle ilgili hatıralarınızı, fotoğraflarınızı bizimle paylaşarak Gümüşhane’nin kültür hazinesine katkıda bulunabilirsiniz.








